تیتر سلامت

  • ۰
  • ۰

به نظر می رسد دریافت کلسیم کافی در رژیم غذایی باعث می شود بدن چربی بیشتری بسوزاند و مقدار چربی جدید که بدن می سازد، کاهش یابد. به این ترتـیب از دست دادن چربی را با حفظ عضلا ت آ‌سان تر می کند. این نکته در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است، زیرا شما قصد دارید چربی را از دست دهید نه عضله را.


در حال حاضر بیش از یک بیلیون (میلیارد) بزرگسال در جهان اضافه وزن دارند و از این تعداد حداقل ۳۰۰ میلیون از نظر کلینیکی و بالینی چاق محسوب می شوند. چاقی ارتباط زیادی با بروز بیماری های مزمن، همچون دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون، سکته مغزی و انواع بخصوصی از سرطان دارد.
از نظر اپیدمیولوژی، کودکان چاق، بزرگسالا ن ناسالم آ‌ینده هستند که بیشتر از افراد غیر چاق بیمار خواهند بود و عمر کوتاهتری نسبت به آ‌نها دارند. برآ‌ورد سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که تا سال ۲۰۰۵ میلا دی حدود ۶/۱ میلیارد نفر از جمعیت بالا ی ۱۵ سال جهان دارای اضافه وزن و حدود ۴۰۰ میلیون بزرگسال نیز چاق بودند و پیش بینی شده است که تا سال ۲۰۱۵ حدود ۳/۲ میلیارد نفر از بزرگسالا ن، دارای اضافه وزن و ۷۰۰ میلیون نفر چاق باشند.
چاقی در کشورهای پیشرفته و رو به پیشرفت با روند خطرناکی در حال افزایش است. در ایران نیز شیوع چاقی و اضافه وزن افزایش یافته است.
بنا بر تعریف سازمان جهانی بهداشت، تجمع غیر طبیعی یا اضافی چربی در بدن به اندازه ای که سلا مت فرد را مختل کند، چاقی نامیده می شود. چاقی با خطرات فیزیولوژیکی و روانشناختی بسیاری همراه است. شایع ترین بیماری های همراه با چاقی عبارتند از: دیابت، بیماری های کیسه صفرا، اختلا لا ت چربی خون (دیس لیپیدمی ها)، مقاومت در برابر انسولین، مشکلا ت تنفسی، تنگی نفس در خواب، بیماری های عروق کرونر قلب، پرفشاری خون، استئوآ‌رتریت به ویژه در زانوها، نقرس و افزایش اسیداوریک خون( هیپراوریسمی). این بیماری در افزایش بروز بیماری های سرطان، دردهای ناحیه تحتانی پشت، خطرات بیهوشی و نیز نقایص مادرزادی جنین در مادران چاق نقش دارد.
نمایه توده بدنی یکی از نسبت های وزن به قد است که بجز در افراد عضلا نی و در سنین و وزن های خیلی بالا  و پایین و بعضی موارد خاص نسبتا معتبر می باشد. نمایه توده بدنی با تقسیم وزن بدن بر توان دوم قد به متر، محاسبه می شود و مستقل از جنس است. این نمایه بهترین روش برای برآ‌ورد چاقی است. اندازه دور کمر نیز از نمایه های بررسی وضعیت چاقی و بهترین برآ‌ورد بافت چربی احشایی است و چاقی شکمی  در بزرگسالی را که بسیار خطرناک است، بخوبی تشخیص می‌دهد.
عوامل ثانویه ای که در بروز چاقی موثرند، سهم کمی در این عارضه دارند و عبارتند از:
۱– عوامل ژنتیکی مثل سندروم ذحخرٴ و سندروم ذرزژژدا.
۲– عوامل نورولوژی یا عصبی مثل جراحت ها و تومور های مغزی و متعاقب آ‌ن رادیوتراپی جمجمه.
۳– عوامل آ‌ندوکرینی یا غدد، مانند هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید، سندروم کوشینگ و عدم کفایت هورمون رشد.
۴– عوامل روانی مثل افسردگی، اختلا لا ت خوردن( خوردن شبانه و خوردن بیش از حد).
۵– عـــــــوامـــــل دارویـــــی مـــانند داروهای آ‌نتیسایکوتیک، کورتون ها و قرص های ضد بارداری
راهکارهای درمانی موجود برای چاقی بزرگسالا ن و کودکان رژیم های غذایی و فعالیت های فیزیکی است. درمان های دارویی موجود شامل دو دارو به نام های ژچژژخدزت و حذخذچزژسچخث می باشد.  ژچژژخدزت به وسیله غیر فعال کردن آ‌نزیم لیپاز، از جذب چربی در روده جلوگیری می کند که در نتیجه باعث تعادل منفی انرژی می گردد.  حذخذچزژسچخث نیز باعث احساس سیری در فرد شده و مصرف انرژی„ را در بدن افزایش می دهد، البته مصرف این داروها باید تنها در شرایط خاص توسط متخصص تغذیه توصیه شود.
ازآ‌نجا که چاقی تهدیدی جدی برای سلا مت بشر محسوب می شود، دانشمندان تغییر در رژیم غذایی را یک نیاز فوری برای حل این مشکل می دانند.
حدود ۲۰ سال قبل هنگام مطالعه در مورد رابطه بین دریافت کلسیم و فشارخون به طور اتفاقی مشاهده کردند که بین دریافت کلسیم و وزن بدن رابطه معکوس وجود دارد.مطالعات اخیر نشان می دهد که عوامل محیطی نقش مهمی در چاقی ایفا می کنند. ترکیبات بیواکتیو موجود در محصولا ت لبنی نقش مهمی در تنظیم تعادل انرژی دارند. از طرفی به دلیل اینکه لبنیات منبع غنی کلسیم و جزء غذاهای غنی از مواد مغذی است و به راحتی قابل دسترس افراد جامعه می باشد، این موضوع بیشتر مورد توجه متخصصان تغذیه قرار گرفته است. چندین سال بعد، در یک مطالعه مشخص شد بین بپا یا اندکس توده بدن با تعداد دفعات مصرف شیر رابطه عکس وجود دارد.
اثرات ضد چاقی محصولا ت لبنی:
۱– باعث نگهداری توده عضلا نی در دوره محدودیت انرژی می شود، این خاصیت به دلیل این است که محصولا ت لبنی علا وه بر کلسیم دارای ترکیبات بیواکتیو دیگری از جمله اسیدهای آ‌مینه شاخه دار (لوسین، ایزولوسین و والین) هستند. این اسیدهای آ‌مینه نقش متابولیکی بخصوصی به عنوان سوبسترای انرژ„ی در تنظیم سنتز پروتئین عضلا نی دارند. لوسین موجود در کازئین و شحخج در متابولیسم پروتئین ها موثر است و نقش مهمی در آ‌غازفرآ‌یند ترجمه سنتز پروتئین ایفا می کند.در نتیجه کلسیم و ترکیبات بیواکتیو موجود در محصولا ت لبنی به طور سینرژیستی در تنظیم تعادل انرژی، افزایش بافت عضلا نی و کاهش بافت چربی نقش دارند.از طرفی دریافت کلسیم از طریق مصرف لبنیات باعث سلا مت استخوان ها نیز می شود.
۲– موجب افزایش دفع اسید های چرب و بنابراین از دست رفتن انرژ„ی از طریق مدفوع می شود. طی یک مطالعه در گروهی که روزانه ۵۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف می کردند، میزان دفع چربی مدفوعی ح/خ ۹/۵ بود، ولی در گروهی که دریافت کلسیم حاصل از لبنیات در آ‌نها ح/خ.ذ۱۸۰۰ بود، دفع چربی از مدفوع، ح/خ ۲/۱۴ گزارش شد. در حالی که گروهی که روزانه ۴-۲ گرم کلسیم به صورت مکمل دریافت کردند، افزایش دفع چربی از طریق مدفوع از ۸/۶درصد به ۴/۷درصد رسید.از طرفی افزایش دفع چربی بویژه چربی های اشباع نیز در کاهش کلسترول سرم خون موثر است.
۳– مصرف لبنیات باعث کاهش انرژی در دسترس سلول ها می شود. این کاهش به دنبال کاهش جذب اسیدهای چرب در روده و تشکیل صابون کلسیم-اسید چرب در روده به وجود می آ‌ید. بنابراین افزایش دریافت کلسیم باعث کاهش جذب اسیدهای چرب و در نتیجه کاهش انرژی در دسترس سلول ها می شود.
۴– مصرف لبنیات احساس سیری را در فرد افزایش می دهد.
۵– افزایش دریافت لبنیات باعث افزایش کلسیم داخل سلولی شده و این امر باعث کاهش لیپوژنز (سنتز چربی) در بافت چربی می گردد و اکسیداسیون چربی ها یا لیپولیز(تجزیه چربی ها) را افزایش می دهد، به این معنا که چربی های سلولی را می سوزاند.
به نظر می رسد دریافت کلسیم کافی در رژیم غذایی باعث می شود بدن چربی بیشتری بسوزاند و مقدار چربی جدید که بدن می سازد، کاهش یابد. به این ترتـیب از دست دادن چربی را با حفظ عضلا ت آ‌سان تر می کند. این نکته در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است، زیرا شما قصد دارید چربی را از دست دهید نه عضله را. بنابراین رژیم غنی از لبنیات کم چرب مانند، ماست کم چرب، می تواند با سوزاندن بیشتر چربی ها، باعث کاهش وزن بدن شود. افرادی که در رژیم لا غری خود لبنیات کم چربی استفاده می کنند، بیشتر از افرادی که صرفا دریافت کالری خود را کم می کنند، کاهش وزن دارند. همچنین این افراد در مقایسه با دیگران ۲۲ درصد وزن بیشتر، ۶۱ درصد چربی بدن بیشتر و ۸۱ درصد چربی شکمی بیشتری را طی ۱۲ هفته کم می کنند.
۶– افزایش دریافت لبنیات باعث افزایش گرمازایی„ ناشی از مصرف غذا می شود.
بسیاری از افرادی که برای لا غر شدن رژیم غذایی دارند، فرآ‌ورده های لبنی را از فهرست مواد غذایی حذف می کنند. این در حالی است که محققان دریافتند محصولا ت لبنی در واقع توانایی بدن را برای سوزاندن چربی های اضافی تقویت کرده و توده عضلا نی را در وضعیت مناسب حفظ می کند; البته مصرف لبنیات نباید در حدی باشد که به مصرف سایر مواد غذایی مناسب بدن لطمه بزند.
آ‌نها معتقدند که تحقیقات گسترده تری در این زمینه باید انجام گیرد.


  • ۹۶/۰۳/۳۱
  • مجید مجیدی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی